POGOSTA VPRAŠANJA

Kakšna je poraba plina na hektar?
Poraba plina je direktno odvisna od zapleveljenosti njive. Pri srednji zapleveljenosti njive, se poraba giblje od 20 - 30 kg/ha. oz. do 50 kg/ha pri totalnem zatiranju npr. krompirjeve cime. Pri trenutni ceni plina (cca. 1,6 EUR/kg) to znaša med 32 EUR in 50 EUR / ha. oz. do 80 EUR /ha pri zatiranju krompirjeve cime.

S kakšno hitrostjo mora potovati traktor po njivi?
Hitrost med žganjem plevela je lahko med 2 in 6 km/h. Če je zapleveljenost manjša, redkejša takrat lahko potujemo hitreje in obratno.

Kakšna je nevarnost, da bi poškodovali pridelek?
Pridelek lahko poškodujemo samo v primeru, če netočno vozimo, saj je sicer rastlina varovana s posebnimi komorami, ki varujejo pred temperaturo. Vendar tudi poškodbe niso usodne za naš pridelek, saj se npr. Koruza, ki je ožgana po listih zelo hitro obnovi. Poškodbe lahko utrpi samo v primeru, da se z napravo ustavimo in na enem mestu žgemo dlje časa, brez da bi preklopili na manjši plamen.

V čem je prednost te metode v primerjavi z uporabo škropiv?

Prednost te metode je predvsem v ekološkem delovanju. Pri zatiranju plevela s to metodo, ne obremenjujemo okolja z nevarnimi in strupenimi snovmi. Nobenih negativnih vplivov ni ne na podtalnico, na koristne mikroorganizme v zemlji, na živali, ki so v okolici in tudi ne na človeka, ki s to napravo upravlja. Delujemo lahko na vodovarstvenih območjih, kjer trenutno s fitofarmacevtskimi sredstvi ni mogoče. Ekonomska primerjava uporabe fitofarmacevtskih sredstev in termične metode je tudi že primerljiva oz. pri nekaterih primerih že v prednosti pred fitofarmacevtskimi sredstvi (Zatiranje krompirjeve cime).

PREVERJANJE UČINKOVITOSTI ŽGANJA PLEVELA

S prsti stisnemo rastlino in v primeru, da se pozna prstni odtis na listu, pomeni, da je namen dosežen. Rastlina bo ovenela in če je prizadeta površina dovolj velika, bo tudi povsem odmrla. Če je rastlina le delno oplazena s plamenom, bo v rasti zaostala in si šele s časom opomogla.
Preverjanje Po preverjanju

KONTAKTNI PODATKI

Mobilis d.o.o.
Turje 17
1430 Dol pri Hrastniku
Slovenija, EU

T: +386 (0)3 564 87 93
F: +386 (0)3 564 87 93
M: +386 (0)41 68 28 62
E: info@ecobrena.si

Več podatkov...

NAŠ PARTNER

PROFIL Jože Lenart s.p.