NAPOTKI ZA DELO

Način zatiranja plevela:

1. Totalno zatiranje plevela:
Pri tem načinu zatiramo plevel pred sajenjem in sicer tako, da njivo pripravimo za sajenje, nato pa pustimo cca. 10-15 dni toliko, da vzklije plevel. Nato z napravo za totalno zatiranje požgemo plevel in nato takoj sadimo. Na ta način dosežemo prednost, da nam rastlina, prehiti plevel za cca. 4 tedne.

2. Medvrstno zatiranje plevela:
Medvrstnega zatiranja plevela se poslužujemo v kulturah, kot so koruza, krompir, zelje, ... Pri takšnem načinu je potrebno posebno pazljivost nameniti pripravi njive in sicer tako, da je plevel v štartu vedno manjši kot kultura, katero gojimo. V trenutku, ko plevel preraste npr. koruzo, je tovrstno zatiranje precej oteženo. Da to dosežemo je najboljši način totalno zatiranje pred sajenjem. 

Velikost plevela:
Termična metoda je najučinkovitejša pri manjšem plevelu. Plevel je treba žgati predno ima 3-4 liste. Uničevanje manjšega plevela zagotavlja večji uspeh, pri večji hitrosti obdelave in manjši porabi plina / ha. 

Pravočasnost:
Zelo pomebno pri žganju plevela je da se postopek izvaja v pravem trenutku. Prvo žganje naj se izvaja pred sajenjem ali vsaj preden vzklije rastlina. Na ta način zmanjšamo intenzivno rast plevela v obdobju kaljenja semena. S tem si zagotovimo, da rastlina prehiti plevel v rasti in je višja od plevela. 

Intenzivnost sežiganja:
Največkrat ljudje mislijo, da morajo plevel sežgati do zoglenelosti. To je nepotrebno zapravljanje goriva saj ni učinek nič večji, kot če rastlino samo oplazimo s plamenom in ji uničimo celično strukturo. 

Vremenske razmere:
Vremenske razmere načeloma ne ovirajo dela, vendar se najboljši učinek doseže takrat, ko je najbolj vroče in suho vreme.

PREVERJANJE UČINKOVITOSTI ŽGANJA PLEVELA

S prsti stisnemo rastlino in v primeru, da se pozna prstni odtis na listu, pomeni, da je namen dosežen. Rastlina bo ovenela in če je prizadeta površina dovolj velika, bo tudi povsem odmrla. Če je rastlina le delno oplazena s plamenom, bo v rasti zaostala in si šele s časom opomogla.
Preverjanje Po preverjanju

KONTAKTNI PODATKI

Mobilis d.o.o.
Turje 17
1430 Dol pri Hrastniku
Slovenija, EU

T: +386 (0)3 564 87 93
F: +386 (0)3 564 87 93
M: +386 (0)41 68 28 62
E: info@ecobrena.si

Več podatkov...

NAŠ PARTNER

PROFIL Jože Lenart s.p.